Kuidas valmib sool

Tahad näha, kuidas Bali musta vulkaanilise liivaga rannal valmib kvaliteetne meresool? Siis tule meiega koos soolafarmi külla ja saad teada. 

soolatadi ja meri

Miks inimesed üldse järjest rohkem oma odava valge lauasoola kvaliteetse ja mis seal salata, kallima, vastu välja vahetavad? Vastus on lihtne, kui soovid, et sool ei oleks Sinu pere jaoks enam mürk, vaid mineraalide allikas, mis pärit otse loodusest ja mis ei ole läbinud keemilist töötlemist, siis validki mõne alternatiivi, olgu tegu siis Himaalaja teemantsoola, Pärsia sinise soola, meresoolaõite või kvaliteetse meresoolaga. 

Bali on selles suhtes üks lahe koht, et siin tehakse asju ikka nii nagu muiste. Väiksed soolafarmid, pisikesed vetikakasvatused ja kodused töökojad on endiselt hoos ja mitte ainult turistidele vaatamiseks, nagu tihti mujal maailmas on, vaid niimoodi tõepoolest tehakse tänapäevani ja müüakse kohalikele tarbimiseks. Peatusime ühes teeäärses soolafarmis, et visata pilk peale sellele, kuidas siinse kuuma päikese käes valmib sool. 

soolaputka
Tootmishoone ja soolakuivatusrennid

Kõigepealt viskas soolatädi tühjade kottidega kaelkoogud õlale ja marssis läbi tulikuuma musta liiva mere äärde. Ta kummardas, et kotid soolast merevett täis panna ja asus siis tagasiteele. See ei ole lihtne töö, ma ütlen teile. Lisaks tulikuumale liivale ja raskele veekandamile on paksust kuivast liivast läbi ja mäest üles kõndimine ise juba katsumus omaette. 

vee jargi

Järgmiseks hakkas tädi merevett enne valmis silutud “soolapeenrale” pritsima. See soolapeenar on tegelikult lihtsalt siledaks lükatud musta liiva ala kõrgemal künkal, kus päike sellele terve päeva peale paistab. See siis selleks, et merevesi tulikuumaks läheks.

soolapeenar

soolapuhumine

Seejärel kooritakse see kuum märg liivakiht maast ära ja tõstetakse suurde puidust vaati, kus on juba eelmised kihid niisket meresoolast liiva ees. Vaadi alaosast viivad välja bambusest rennid, mida mööda liivast välja nõrgunud ja liiva poolt filtreeritud soolane vesi kookospalmi tüvest uuristatud tünnidesse voolab. Sealt tõstetakse vesi uuesti ja uuesti liivatünni, et see aina soolasemaks läheks. 

kookospalmist soolvee tunnid
Kookospalmist uuristatud tünnid soolvee jaoks
sool kypseb
Soolvee “kuivatamise” rennid
sool valmib
Vasakpoolses rennis on juba moodustumas soolakristallid
sool on valmis
Sool valmis

Lõpuks, kui vesi on piisavalt soolane, siis valatakse õhuke kiht soolast vett õue lahtistesse pikkadesse anumatesse päikse kätte. Kuuma päikse käes aurab vesi ära ja järele jääb ilus valgehelbeline meresool!

Umamis on 25 erinevat kvaliteetsoola kogu maailmast! Vaata meie soolade valikut siit!

Maitsvaid soolakaid toite soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo