Indoneesia kokakool

Aasta alguses oli meil võimalus pikemalt ja põhjalikumalt tutvust teha Indoneesia köögiga. Seekordses postituses valmistame koos lemmikuid lihtsaid roogasid, millega Indoneesia maitsed ja päikesepaiste oma õhtusele toidulauale tuua. Või korralda hoopis oma sõpradele Indoneesia-teemaline pidu – retseptid on olemas, snäkiks veidi krevetikrõpse juurde ja pidu võib alata! :)

indoneesia köök

Indoneesia põhimaitsed

Indoneesia põhilised maitsed on paljuski needsamad, mis mujal Kagu-Aasias – kahvrilaim, tšillid, küüslauk, sidrunhein, sojakaste, maapähklid, laim, vürtsid, kookos. Aga tulemus on midagi hoopis muud, kui näiteks Tais või isegi naaberriigis Malaisias. Indoneesia toidu jaoks vajalikest toiduainetest vast kõige iseloomulikum on magus sojakaste kecap manis. Lisaks röstitud krevetipasta terasi, mida õige puudumisel võib asendada Tai krevetipasta kapi või mõne Malaisia või Vietnami omaga. Taimetoit – nisust tehtud tempeh ja sojast tofu, on suure au sees ja laialdaselt kasutusel. Kõige kõrvale käib muidugi riis. Kohalik, kes eriti hästi inglise keelt ei oska, aga tahab öelda, et ta läheb sööma, ütleb otsetõlkes, et “lähen võtan veidi riisi”. Ilma riisita ei ole toidukord päris õige. Toitude kõrvale kuuluvad alati ka vürtsikad keedetud, praetud või värskelt purustatud kastmed ehk sambalid. Lisaks kergelt keedetud köögiviljad. Niimoodi täitub laud kiiresti värvikirevate aromaatsete roogadega, mis pakuvad elamusi igaühele.

turupaeva lopp

Mina jagan teiega siin Indoneesia köögi mõnesid tuntumaid roogasid, aga tõde on see, et tegelikult on igal saarel (seal on 922 pidevalt asustatud saart ja kokku lausa üle 18000 saare) omad hõrgutised ja oma kokakunst, mis teistest rohkem või vähem erineb. Indoneesias elab üle 300 erineva etnilise grupi ning olenevalt piirkonnast on levinud nii islamiusk, hinduism, budism kui ka isegi kristlus. Ja just kõik see teeb Indoneesia köögi võibolla üheks maailma värvikamaks ja avastusterohkemaks. 

 

********************************************************************************************************

Mee goreng ehk praetud nuudlid

mee goreng

Kastme jaoks läheb vaja:
*1 spl maapähklivõid
*1 spl kecap manis
*2 spl sojakastet
*3 tl sambal oelek tšillipüreed
*1 spl ketšupit
*2 spl austrikastet
*3 spl vett

Nuudlite jaoks läheb vaja: 
*maapähkliõli
*2 muna
*paar tilka seesamiõli
*1 tl hakitud küüslauku
*1 tl hakitud ingverit
*2 pak choyd
*300-400 g munanuudleid
*suur peotäis sojavõrseid
*2 tükeldatud tomatit
*Soovi korral ca 200 g kanafileed, mina tegin ilma lihata versiooni

Serveerimiseks
laimi, praetud šalottsibulat ja/või röstitud maapähkleid

Tee nii: Keeda nuudlid pakendi juhise järgi valmis, kurna ja jahuta. Jäta nuudlid ootele. 
Sega kokku kecap manis, sojakaste ja maapähklivõi. Lisa juurde kõik ülejäänud kastme koostisosad. Jäta kaste ootele.
Kuumuta õli pannil ja lisa paar tilka seesamiõli. Löö pannile munad ja laota pannilabudaga need pannile laiali. Prae veidi ja pööra munad teist pidi. Prae kergelt ja maitsesta soolaga. Tõsta kõrvale, keera rulli ja lõika õhukesteks viiludeks. Jäta muna ootele. 
Lisa pannile veel veidi õli, lisa küüslauk ja ingver. Kui kasutad kana, prae nüüd pannil ka kana kuldseks. Nüüd lisa pestud ja pooleks lõigatud pak choy, prae kergelt läbi ja lisa pannile nuudlid. Lisa kaste ja sega kõik korralikult läbi. Viimasel minutil lisa sojavõrsed, hakitud tomatid ja munaviilud. Sega läbi. Kui nuudliroog näib liiga kuiv, siis lisa pisut keedetud vett. 
Serveeri kohe laimiviilude ja praetud šalottsibulatega (või röstitud maapähklitega). 
Retsepti inspiratsioon: scrummylane.com

 

********************************************************************************************************

Babi kecap ehk sojakastmes küpsetatud sealiha

babi kecap

Vaja läheb:
*900g seafileed või soovi korral kaelakarbonaadi
*1tl soola
*2 šalottsibulat, purustatud
*1tl purustatud küüslauku
*1,5 tl vürtsköömneid
*1,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
*1t purustatud ingverit
*1 spl riivitud apelsini koort
*120ml Kecap Manis sojakastet
*180ml kookospiima
*0,5 spl sambal oeleki 
*200ml riisijahu 
*3 spl maapähkliõli
*soola ja pipart maitse järgi
*poole laimi mahl

Tee nii:
lõika liha paraja ampsu suurusteks tükkideks. Kuivata lihatükid köögipaberiga ja raputa neid riisijahu sees. Kuumuta õli suurel pannil ja prae lihatükid kuldseks, maitsesta liha soolaga. Tõsta liha pannilt ja pane ootele. 
Samal pannil prae paar minutit šalottsibulaid, küüslauku ja ingverit. Lisa apelsini koores, sambal oelek, vürtsid ja kookospiim. Lase keema tõusta, ise pidevalt segades. Lisa liha tagasi pannile ja vala juurde kecap manis. Keeda veel 5 minutit, kuni kaste on kergelt paksenenud. Maitsesta soola ja pipraga.  
Retsepti inspiratsioon: mousehousekitchen.wordpress.com

 

********************************************************************************************************

Sambal terong ehk pommu tšillikastmes

sambal terong

Vaja läheb:
*2spl sambal oeleki
*50 g purustatud šalottsibulat
*2tl hakitud küüslauku
*1spl tamarindi kontsentraati, segatuna 400ml soojas vees
*20g palmisuhkrut
*2 väiksemat pommut (ca 500 g)
*100ml maapähkliõli

Tee nii:
Sega purustatud šalottsibulad (purusta need nt saumikseriga), küüslauk ja sambal oelek ühtlaseks pastaks. 
Lõika pommu pikkupidi pooleks ja omakorda suuremate ampsude suurusteks tükkideks.  
Kuumuta pool õli kogusest ja prae pommud õlid kuldseks, ca 1 minut. Tõsta pannilt ja kuivata köögipaberil. 
Kuumuta ülejäänud õli pannil ja lisa tšillipasta. Kui pannilt hakkab aroome tõusma, siis lisa tamarindiga segatud vesi ja palmisuhkur. Keeda mõned minutid. Lisa pommud, sega hästi ja keeda veel paar minutit. 
Retsepti inspiratsioon: indochinekitchen.com

********************************************************************************************************

Sambal matah ehk šalottsibula-sidrunheina salsa

sambal matah

Vaja läheb:
*2-3 šalottsibulat, õhukeseks viilutatud
*3 hakitud küüslauguküünt
* maitse järgi viilutatud värsket punast tšillit
* 5 kahvrilaimi lehte, peenikesteks tikkudeks lõigatult
* 3-5 sidrunheina, õhukeseks viilutatud valged osad
* 2 spl laimi mahla
* 1 tl krevetipastat
* 3-5 spl maapähkliõli
* maitse järgi soola

Koostis:
Vala kuivatatud laimilehtedele keev vesi ja lase mõned minutid seista. Kurna laimilehed ja lõika peenikesteks tikkudeks. Sega kokku viilutatud šalottsibulad, hakitud küüslauk, viilutatud sidrunhein (valge osa ainult), laimilehed, sool ja krevetipasta. 
Kuumuta õli pannil, lisa kokkusegatud maitsetaimed ja voki neid kiirelt, ca 5-10 sekundit. 
Vala sambal pannilt kaussi, maitsesta laimimahlaga ja serveeri Indoneesia toitude kõrvale. 
Retsepti inspiratsioon: heytheresia.com

********************************************************************************************************

tegalalang

Põnevaid maitserännakuid soovides,

allkiri

juta ring 

PS! Facebookis jälgib meid juba üle 20 000 toidusõbra. Tule ka: Umamipood.

PS! Jälgi igat Umami maitsvat sammu ka Instagramis!

 

 

Kommentaarid

    1. Tere Kristi. Saaksime seda tellida teile 6-kaupa, kas oleksite huvitatud? Tervitades, Juta, umami.ee

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo