3-in-1 ehk Mehhiko, Jaapan ja Samoa ühel taldrikul

Seekordsest postitusest leiad lausa kolm retsepti, mis sobivad hästi nii korraga ühele taldrikule, kui ka eraldi pakkumiseks. Kõik ühtaegu maitsev, lihtne, tervislik kui ka põnev. Üks Mehhikost, üks Jaapanist ja kolmas lausa Vaiksest ookeanist Samoa nimeliselt paradiisisaarelt. Kõigi valmistamine on puhas maitsmiskunst – koguste asemel tuleb sisetunnet ja maitsemeelt usaldada! Lähenegem köögile loominguliselt :)!

Image

Guacamole (Mehhiko)

Image

Foto: flickr.com/aimee_loperena

Guacamole on tuntud Mehhiko avokaadodipp, mille minu jaoks teeb alati eriliseks üks väike lisand, nimelt mesquitepuu suitsus suitsutatud chipotle tšilli, mis annab täiesti uskumatult mõnusa sügava suitsumeki, lisaks tulisust ja lõhnab musta ploomi järgi. Chipotle kasutamisel ei tohi väga heldekäeline olla, selle tulisus 10-palli skaalal on lausa 9! Chipotle sobib superhästi ka suvistesse tomatisalsadesse ja -salatitesse, nii et tasub proovida. Guacamole sobib superhästi ka maisitšipside kõrvale dipikastmeks.

Vaja läheb:

*küpseid avokaadosid

*paar magusat tomatit

*paar küüslaugu küünt

*peotäis värsket koriandrit

*maitse järgi laimimahla

*soola

*veidi purustatud kuivatatud chipotle tšillit

Tee nii:

Lõika avokaado pikkupidi pooleks, eemalda kivi. Pigista avokaado sisu koorest välja (seda saad teha vaid küpsete avokaadodega, poolküpsed tuleb koorida). Suru avokaado puruks kahvliga või kergelt saumikseriga (minule meeldib veidi tükiline guacamole, aga see on puhas maitse küsimus). Haki tomat, lisa kaussi. Haki küüsaluk, lisa kaussi. Sega, maitsesta soola, tšilli ja laimimahlaga, kuni oled tulemusega rahul. Lisa peotäis hakitud koriandrit ja hoia end tagasi, et mitte kogu kausitäit enne nahka panna, kui serveerimiseni jõuad :)

****************************************************************************************************************************************************

Nori tšipsid (Jaapan)

japan

Foto: nipponia-nippon.tumblr.com

Ahhh, milline õnn. Sööd tšipse ja tervis muudkui tuleb. Võimalik on see ainult vetikatšipsidega, milles on nii palju kasulikku, alustades korraliku joodi-doosiga, et see on täiesti uskumatu. Eriline õnn on see, et enamasti maitsevad need tšipsid ka lastele ja küll on tore näha oma last vetikaid söömas :). Võib minna lihtsama vastupanu teed ja osta valmis tšipsid, Umamis on neid mitut sorti – Taist traditsioonilised ja Koreast tulevad meile õhukesed tšipsid rohelise tee ja oliiviõliga. Aga kui on isu kohe terve kausitäis tšipse nahka pista, siis võib need ka ise valmis küpsetada. Kõik on imelihtne ja imekiire.

Vaja läheb:

*nori lehti

*sojakastet

*seesamiõli

Tee nii:

kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Vala kaussi sojakastet ja lisa sellesse paar tilka seesamiõli. Pintselda nori lehed mõlemalt poolt selle seguga kokku. Tõsta nori lehed ahjuplaadile ja pista ca 5 minutiks 200-kraadisesse ahjus. Jälgi mängu, kui nori krimpsu tõmbub, tuleb need ahjust välja võtta, et kõrbema ei läheks. Murra nori tükkideks või lõika kääridega meeldivateks kujunditeks. Naudi niisama või puista salatile.

****************************************************************************************************************************************************

Poke (Samoa)

Image

Foto: fineartamerica.com

Poke on üks jumalik toit toorest värskest kalast, mida pakutakse Vaikse ookeani saartel. Mina leidsin selle enda jaoks mõne aasta eest Samoal, kus selle valmistamiseks kasutatakse tuunikala, aga meie tingimustes võib tuuni edukalt värske lõhega asendada. Samoal serveeriti seda tavaliselt riisi kõrvale, samas sobib see ka eraldi eelroaks.

Vaja läheb:

*väga värsket lõhefileed

*sojakastet

*seesamiõli

*laimimahla

*tšillihelbeid

*seesamiseemneid (mina soovitaksin proovida ume ploomiga seesamiseemneid, et asi veel põnevamaks teha, mustad seesamiseemned lisavad aga visuaalselt ilusa kontrasti)

Tee nii:

Eemalda lõhelt nahk ja lõika kala väikesteks tükkideks. Vala väiksesse kaussi sojakastet, lisa paar tilka seesamiõli, heldelt laimimahla ja pisut tšillihelbeid. Maitse ja timmi, kuni maitsed Sinu jaoks tasakaalus on. Sega kalatükid kastmega ja tõsta külmkappi vähemalt 1 tunniks. Kastmes olev laimimahl küpsetab seni kala. Vahepeal maitse veidi, äkki on juurde vaja haput või soolast, seesami magusust või tšilli tulisust. Lisa, kui midagi vaja. Serveerimisel puista poke üle seesamiseemnetega.

***************************************************************************************************************************************************

Ja kes nüüd tahab teha maailmareisi oma taldrikule, võib kõik need kolm sättida nii, et noritšips alla, suure lusikaga poket peale, väikse lusikaga guacamolet kõrvale!

Image

Põnevaid maitserännakuid soovides,

 

PS! Kui Sulle meeldis see postitus, siis liitu meie uudiskirjaga ja saad info uute postituste kohta oma mailile.

PS! Facebookis jälgib meid juba ligi 15 500 toidusõpra. Tule ka: Umamipood.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

logo